Vems är ansvaret - en etisk fråga om barnarbete
Vems är ansvaret?
Om en pliktetiker (en som följer sina värderingar alltid) skulle svara på vem som bär ansvaret för barnarbete, skulle svaret hamna hos mig, dig och oss konsumenter. Jag anser också att det är vi som bär ansvaret för barnarbete genom att stödja företag som använder sig av barnarbete ekonomiskt med att vi köper deras produkter. Vi i väst tycker det är bra med billiga produkter, men till vilket mänskligt pris? En pliktetisk tankegrund är ju ”Hur skulle det se ut om alla barn arbete?” Hur skulle det se ut om barn inte fick samma rättigheter att leka och vara fria som andra barn? Åtgärder som vi i väst kan göra för att minska detta problem är att bojkotta produkter av företag som använder sig av barn som arbetskraft. Vi bör också stödja barn ekonomiskt genom att bli fadder genom organisationer som t.ex. SOS barnbyar, och på sätt ge barnen en ekonomisk säkerhet så de kan gå i skolan.
Men finns det bara dåliga saker av barnarbete? Ger det inte ”mest lycka till det största möjliga antalet? Konsekvensetiker använder sig av detta argument, och försöker hitta bra och dåliga saker och lägga dem på en våg.
Vad finns det för saker som gynnar med barnarbete?
· Barnarbete ger extra pengar till familjerna så de har råd att ge mat till barnen, så barnen slippa svälta så det är någonting bra med det.
· Barn är en billig arbetskraft, som gör att företagen kan producera sin produkt billigt och sedan sälja den så det gynnar konsumenterna. Om ca 200 miljoner barn arbetar och det gynnar ännu mer konsumenter (oss i väst), då är det ju någonting bra skulle en konsekvensetiker tycka, eftersom det ger mer ”lycka” till väst än till barnarbetarna.
· I de flesta länder är det inte förbjudet med barnarbete, så det är inte olagligt oftast, alltså är det tillåtet men ur etiskt sätt kan man egentligen inte tänka efter lagar, men det ger en positiv effekt i detta fall skulle jag säga.
Detta är ju ett par bra saker, men vad kan det negativa vara?
· Barn utsätts oftast för ett tungt och skadligt arbete.
· Barn får ingen utbildning.
Dem flesta skulle nog tycka att det är fel med barnarbete, men en konsekvensetiker som verkligen tagit ut alla argumenten, skulle se här att barnarbete gynnar familjerna åt barnen som arbetar, barnarbete gör så att flera andra människor i världen kan få billigare produkter. Jag tror att en konsekvensetiker inte skulle tycka att barnarbete inte är något problem om det ger ”mest lycka, till mest möjliga antal”.
Nu har jag gått igenom pliktetikern och konsekvensetikerns tänk. Men det finns en slags etiker kvar och en sinnelagsetiker. En sinnelagsetiker baserar sin etik på sitt sinnelag, lite s.k. ”Jesus tänk”, grundtanken i sinnelagsetiken är om tanken är god är handlingen rätt.
En sinnelagsetiker skulle säga att barnarbete är ett problem och att vi som stödjer barnarbete genom vår konsumtion gör fel. Det blir inget gott i att man köper en produkt som stödjer barnarbete.
Jag sa i början att jag tyckte att vi konsumenter ansvarar för problemet med barnarbete. Men det finns också ett ansvar oss företagen som jag tycker utnyttjar barn som arbetskraft. Och den enda lösningen till företagen ska lyssna är att vi konsumenter säger ifrån genom protester och att bojkotta företagens produkter.
Jag skulle säga att jag är rätt så präglad av sinnelagsetiken och pliktetiken. För jag tycker att barn i andra länder ska ha samma rättigheter som jag hade som barn. Min kristna tro gör också att den gyllene regeln kommer in i detta globala problem, jag tror också att om har en god tanke bakom sina handlingar så det präglar mina egna handlingar. Kan jag behandla min nästa som mig själv om jag inte ger dem samma möjligheter som jag? Svar: nej, har jag en god tanke bakom mitt handlande om jag köper produkter som går emot mina egna värderingar.
Barnarbete är ett problem som löser sig effektivast om du och jag som enkla människor och medborgare i ett konsumtionssamhälle kan säga nej till företagen och börja stödja dessa barn med våra pengar och vår röst i samhället.
//Sebastian Holmgren